Curs patiser

Cursul de patiser pregătește participanții în abilități și cunoștințe necesare pentru a deveni specialiști în arta preparării produselor de patiserie. Vei învăța tehnicile de preparare a aluaturilor, coacere, decorare și prezentare a produselor de patiserie

patiser fundatia apt international cursuri perfectionare

Formular înscriere

Cursuri de calificare

Patiser - Cod COR 751203

Descrierea ocupației

Patiserul prepara in laborator sau in unitatile industrializate, produsele de patiserie in vederea comercializarii. Dupa ce receptioneaza (cantitativ si calitativ) materiile prime si auxiliare, le depoziteaza si le conserva pana la introducerea in fabricatie. Apoi sorteaza, curata, cerne si dozeaza materiile prime, dupa care urmeaza prepararea aluaturilor, cremelor si compozitiilor; dupa aceasta etapa, se trece la modelarea si coacerea preparatelor (foetaje), umplerea si asamblarea produselor de patiserie. Ultima parte a muncii patiserului consta in finisarea produselor, glasarea si decorarea lor.

Utilizeaza dispozitive de incalzire si coacere (cuptoare, etuve, boilere) masini de preparat si fabricat (malaxoare, laminor, dozatoare automate), echipamente frigorifice (frigidere, vitrine frigorifice, dulapuri si camere frigorifice) si alte ustensile cum ar fi: forme pentru decor, trusa de sprituit, diverse vase, site, unelte, dulapuri, cântare, cazane, tavi etc.

Competențe profesionale Curs Patiser

  • Utilizarea noțiunilor introductive de TIC – competențe digitale
  • Dobândirea noțiunilor de bază civice și sociale organizațional
  • Dobândirea noțiunilor de bază antreprenoriale
  • Aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă
  • Aplicarea normelor de protecţie a mediului
  • Aplicarea normelor de igienă şi de siguranţă a alimentelor
  • Întocmirea documentelor specifice patiseriei
  • Exploatarea utilajelor și echipamentelor utilizate în patiserie.
  • Utilizarea ustensilelor.
  • Cunoașterea și pregătirea materiilor prime si auxiliare folosite in patiserie
  • Recepţia calitativă şi cantitativă a materiilor prime şi auxiliare
  • Depozitarea şi transportul materiilor prime, auxiliare şi a semifabricatelor
  • Prepararea și prelucrarea tipurilor de aluat pentru patiserie
  • Prepararea și prelucrarea cremelor și umpluturilor
  • Prepararea și prelucrarea semifabricatelor pentru finisare si decor
  • Asamblarea semifabricatelor în vederea preparării la cald sau la rece
  • Pregătirea produselor finite de patiserie pentru depozitare și livrare
  • Asigurarea calității și siguranței alimentului a semifabricatelor și produselor finite de patiserie

Cursul de patiser este acreditat de Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), aflata in subordinea Ministerului Muncii, Familiei si Ministerului Educatiei Nationale. Certificatul de calificare in ocupatia de patiser obtinut in urma absolvirii cursului este recunoscut in toata Uniunea Europeana.

Cursul îți oferă competențele necesare pentru a lucra în brutării, patiserii, cofetării sau pentru a deschide propriul tău business în domeniul patiseriei.

Condiții de acces

Absolvent al învăţământului general obligatoriu.

Dupa absolvirea cursului se elibereaza un certificat de calificare recunoscut de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Educatiei, insotit de suplimentul descriptiv care atesta competentele dobandite.
Certificatul de calificare are recunoastere internationala daca este tradus si apostilat.

Cursuri care te-ar putea interesa

Formular înscriere