Descrierea ocupației
Cofetarul accepta, verifica si depoziteaza ingredientele pentru prepararea dulciurilor si calculeaza consumul acestora în functie de gramaj. El face aluaturi, mixturi, cozonaci si creme, înghetata, produse semifinite si finite de cofetarie, proiecteaza si executa produse de cofetarie mai elaborate, sau vinde dulciuri clientilor.
Se poate spune, deci, ca un cofetar este o persoana care prepara sau vinde produse de cofetarie. Se ocupa în principal cu prepararea produselor de cofetarie, realizarea decoratiunilor pentru produsele de cofetarie, ambalarea si pregatirea pentru comercializare a produselor, exploatarea echipamentelor pentru copt si racit, precum si cu asigurarea aprovizionarii cu materii prime si produse alimentare, manipularea, conservarea si depozitarea materialelor si produselor alimentare.
Competențe profesionale Curs Cofetar
- Utilizarea notiunilor introductive de TIC – competențe digitale
- Dobândirea notiunilor de bază civice și sociale organizațional
- Dobândirea notiunilor de bază antreprenoriale
- Aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă
- Aplicarea normelor de protecţie a mediului
- Aplicarea normelor de igienă şi de siguranţă a alimentelor
- Întocmirea documentelor specifice
- Exploatarea utilajelor și echipamentelor utilizate în cofetarie și utilizarea ustensilelor
- Cunoașterea și pregătirea materiilor prime si auxiliare folosite in cofetărie.
- Recepţia calitativă şi cantitativă a materiilor prime, semifabricatelor şi materialelor
- Depozitarea şi transportul materiilor prime, materialelor auxiliare și semifabricatelor
- Prepararea si prelucrarea tipurilor de aluat folosite în cofetărie
- Prepararea si prelucrarea semifabricatelor folosite în cofetărie
- Prepararea și prelucrarea fursecurilor și produselor cu termen mare de valabilitate
- Prepararea, prelucrarea, finisarea și decorarea prăjiturilor și torturilor
- Prelucrarea ciocolatei și prepararea produselor de ciocolaterie
- Prepararea torturilor și prăjiturilor de eveniment
- Prepararea și prelucrarea înghețatelor și sorbeturilor
- Condiționarea semifabricatelor și produselor finite de cofetărie
- Ambalarea, depozitarea și manipularea produselor finite de cofetărie
- Asigurarea calității și siguranței alimentului semifabricatelor și produselor finite de cofetărie
Cursul de cofetar îți oferă competențele necesare pentru a lucra în cofetării, patiserii, hoteluri sau pentru a-ți deschide propria afacere în domeniul cofetăriei.
Condiții de acces
Absolvent al învăţământului general obligatoriu.
Dupa absolvirea cursului se elibereaza un certificat de calificare recunoscut de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Educatiei, insotit de suplimentul descriptiv care atesta competentele dobandite.
Certificatul de calificare are recunoastere internationala daca este tradus si apostilat.