Descrierea ocupației
Ocupatia de Masinist Pod Rulant se refera la totalitatea competentelor tehnice si organizatorice care permit exploatarea in conditii de securitate a podurilor rulante si implica cunostinte si abilitati deosebite privind manevrarea in depline condiții de siguranță.
Masinistul Pod Rulant este o persoana instruita si autorizata sa podurile rulante indiferent de tipul si destinatia acestora. Acest lucru presupune o activitate complexa, care depinde de foarte multi factori cum sunt: tipul podului rulant, tipul si categoria marfurilor transportate, calitatea si eficienta transportului, gradul de securitate asigurat pentru utilajul condus si pentru marfa transportata si personalul din raza de actiune a podului rulant, gradul de optimizare al procesului de transport, profesionalismul in activitate, aplicarea normelor de protectie.
Competențe profesionale Mașinist Pod Rulant
- Prezentarea principiilor de baza ale legislatiei intr-un regim democratic
- Comunicare interpersonala
- Perfectionarea pregatirii profesionale
- Lucrul in echipa
- Aplicarea normelor de protectie a muncii, de prevenire si stingere a incendiilor prescriptiilor tehnice, ISCIR
- Completarea documentelor
- Pregatirea si verificarea podului rulant pentru lucru
- Efectuarea operatiilor de incarcare, transport si descarcare a sarcinilor
- Semnalizarea defectiunilor aparute
- Predarea podului rulant
Cursul de Mașinist Pod Rulant îți oferă competențele necesare pentru a lucra în depozite, hale industriale sau în orice mediu care necesită utilizarea podurilor rulante pentru manipularea mărfurilor.
Condiții de acces (conform CR8-2009)
- absolvent al învăţământului general
- sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti
- sa indeplineasca conditiile de sanatate pentru manevrarea utilajelor si sa prezinte fisa de aptitudini eliberata de medic de medicina muncii cu mentiunea apt pentru prestarea activitatii de masinist pod rulant
Dupa absolvirea cursului de masinit pod rulant se elibereaza un certificat de calificare recunoscut de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Educatiei, insotit de suplimentul descriptiv care atesta competentele dobandite.
Certificatul de calificare are recunoastere internationala daca este tradus si apostilat.
Autorizatie ISCIR insotit de talonul pentru vize anuale, eliberat de ISCIR Romania.