Descrierea ocupatiei
Ocupatia se refera la descrierea tuturor operatiilor tehnologice specifice obtinerii produselor de brutarie. Paine si specialitati de panificatie:
- verifica calitatea materiilor prime;
- cantareste ingredientele pentru fabricarea aluatului;
- amesteca si framanta aluatul cu mana sau masina;
- modeleaza, remodeleaza, pozitioneaza aluatul in cuva;
- incarca tavile in cuve si apoi le introduce in cuptoare;
- curata si unge tavile si recipientele;
- monitorizeaza temperatura cuptorului pentru a determina coacerea grupurilor de paine si cornuri;
- poate opera utilaje care taie felii, produc cornuri, chifle;
- poate intretine si curata echipamentul;
- poate opera linii tehnologice pentru fabricarea aluatului si a produsului finit in mari cantitati.
Competențe prefesionale Curs Brutar
- Utilizarea noțiunilor introductive de TIC – competențe digitale
- Dobândirea noțiunilor de bază civice și sociale organizațional
- Dobândirea noțiunilor de bază antreprenoriale
- Aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă
- Aplicarea normelor de protecţie a mediului
- Aplicarea normelor de igienă şi de siguranţă a alimentelor
- Întocmirea documentelor specifice
- Exploatarea aparatelor/utilajelor/echipamentelor utilizate în panificație
- Recepţia calitativă şi cantitativă a materiilor prime, auxiliare și materialelor
- Depozitarea şi transportul materiilor prime, auxiliare şi a produselor finite de panificaţie
- Dozarea și pregătirea preliminară a materiilor prime și auxiliare
- Prepararea aluatului
- Fermentarea maielelor și a aluaturilor
- Prelucrarea aluaturilor
- Coacerea semifabricatelor
- Pregătirea produselor finite de panificaţie pentru depozitare și livrare
- Asigurarea calității și siguranței alimentului semifabricatelor și produselor de panificație
Cursul de brutar îți oferă competențele necesare pentru a lucra în brutării, patiserii sau pentru a-ți deschide propria afacere în domeniul brutăriei.
Condiții de acces
Absolvent al învăţământului gimnazial obligatoriu.
Dupa absolvirea cursului se elibereaza un certificat de calificare recunoscut de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Educatiei, insotit de suplimentul descriptiv care atesta competentele dobandite.
Certificatul de calificare are recunoastere internationala daca este tradus si apostilat.