|
Pescar in ape interioare si de coasta
Cod Nomenclator 615201
Tip program: Initiere
Durata cursului: 5 saptamani

DESCRIEREA OCUPATIEI
Pescarul in ape interioare si de coasta se ocupa cu prinderea pestelui si altor specii subacvatice, in apele interioare (amenajari piscicole, balti, lacuri, rauri, fluvii, lacuri litorale si de coasta).
Pescuitul se face individual (mai rar) si in echipa cu ambarcatiuni de pescuit special amenajate si dotate, de catre pescari cunoscatori ai meseriei, oameni curajosi care sunt obligati deseori sa infrunte caldura caniculara a lunilor de vara, gerurile iernii, ploi, furtuni si multe alte neprevazute si toate aceste neajunsuri sub cerul liber cu ambarcatiunea pe apa.
Activitatea pescarului presupune un efort fizic continuu si alternativ, lucrand pe timp de vara mai mult noaptea, evitand astfel canicula si asigurand capturilor de peste o stare de prospetime relativ mai mare.
Se lucreaza repede si sub tensiune, ceea ce presupune o cunoastere perfecta a atributiilor individuale si de echipa si în primul rând cunoasterea meseriei. Activitatea pescarului se desfasoara în conditii grele, fara prea multa supra-veghere din partea organelor ierarhice impune responsabilitate, o buna colaborare cu toti coechipierii si capacitatea de a lua decizii prompte atunci când necesitatile o impun pentru securitatea proprie si a membrilor echipei din care face parte.
Protectia mediului în care pescarul îsi desfasoara activitatea zilnica, cât si siguranta sanitara a capturilor de peste pâna la predarea acestora la punctele de colectare de asemeni este o obligatie permanenta a pescarului.
Activitatea de pescuit este mai mult decât o ocupatie, este un mod de viata. Este tipul de munca care poate fi îndeplinit numai daca exista interes si placerea reala de a o face.
Pescarul trebuie sa cunoasca toate tipurile de unelte de pescuit cu care participa la actiunea de pescuit, modul de folosire a acestora în functie de sezon si speciile de peste care se pot pescuii cu aceste unelte.
Pescarul trebuie sa cunoasca modul de confectionare, reparare, conservare si întretinere a uneltelor de pescuit si nu în ultimul rând felul cum se manevreaza o barca pescareasca, modul de orientare pe apa si conditiile de transport ale pestelui de la locul de prindere pâna la cherhana.
În aria de competenta a pescarului intra cunostinte referitoare la: prevederile specifice din „legea privind pescuitul si acvacultura”, aplicabile în activitatea curenta; notiuni aplicate de biologie referitoare la: obiceiurile diferitelor specii de pesti, dimensiunile pestelui admise la pescuit etc.; zonele de granita fluviale si maritima.
COMPETENTE PROFESIONALE
Comunicare interactiva
Lucrul în echipa
Planificarea activitati zilnice
Aplicarea normelor de sanatate si munca a normelor de prevenire si stingere a incendiilor
Aplicarea legislatiei privind pescuitul si protectia mediului
Întretinerea starii de functionare a uneltelor si mijloacelor de pescuit
Confectionarea plaselor de pescuit
Asigurarea conditiilor optime de pescuit
Efectuarea pescuitului
Transportarea pestelui la punctele de colectare
Metode si tehnici de pescuit:
1. Pescuit pasiv
- pescuit la cotete, capcane, garduri, leasa, sac, setci fixe
- pescuit cu cârlige cu si fara nada
2. Pescuit activ
- pescuit cu setcile în deriva
-pescuit prin înconjurarea unei toane la mal
- pescuit la sufan (toana de larg)
- pescuit pe toane si vaduri permanente
- pescuit pe sub gheata
- pescuit electric
Unelte de pescuit:
- pe Dunare: tifane, varsi metalice, vintire, pripoane, setci, carmacele, volocuri, laptase, chipcele etc
- în balti si lacuri litorale: navod, vintire, garduri cu cotete, voloage, leasa, setci, taliene, prostovoale, tifane, pripoane etc
- în pescuit costier: alamane pentru chefal, paragate de guvizi, taliene tip Razelm, setci de calcan, navod, carmace, setci de scrumbii, paragate de sturion, calcan, rechin etc.
|