Skip Navigation Links



Izolator

Cod Nomenclator: 7134.2.1

Tip program: Calificare,  720 ore, din care 240 ore pregatire teoretice si 480 ore pregatire practica

  

DESCRIEREA OCUPATIEI

Ocupatiile se practica în sectorul constructiilor, în cadrul unor companii de dimensiuni foarte diferite care executa lucrari pentru constructii civile, industriale, edilitare si de uz gospodaresc, constructii si amenajari hidrotehnice etc.
Muncitorii izolatori îsi pot desfasura activitatea ca angajati în cadrul companiilor de profil sau în sistem independent, ca persoane fizice autorizate. 
Munca se desfasoara numai în echipa, alaturi de alti izolatori, sub coordonarea directa a sefului de echipa, de punct de lucru sau a sefului de santier.
În functie de specializare, muncitorii izolatori realizeaza:
Izolatii termice- care au ca  scop diminuarea  la maxim a pierderilor de caldura sau frig din elementele componente ale instalatiilor tehnologice si echipamentelor industriale sau  elementele componente ale anvelopei unor cladiri;
Izolatii fonice- care asigura protectia incintelor fata de  zgomotul exterior sau izolarea fonica a spatiilor în care se desfasoara activitati producatoare de zgomot pentru a se evita  perturbarea mediului de munca si de viata din vecinatati sau care asigura sonorizarea performanta a unor incinte  care necesita conditii de  amplificare si de directionare specifica  a sunetului, eliminarea ecoului si îmbunatatirea coeficientului de inteligibilitate;
Izolatii hidrofuge- prin intermediul carora se urmareste asigurarea etanseitatii la apa indiferent de provenienta si  presiunea pe care o exercita, precum si asigurarea stabilitatii  si durabilitatii hidroizolatiilor pe suport prin protectia corespunzatoare a acestora;
Izolatii speciale- protectii antiacide, anticorozive, împotriva vibratiilor, ignifuge si refractare.
Muncitorii izolatori lucreaza în mod obisnuit în  contexte foarte variate, pe timp de zi sau de noapte, în functie de organizarea lucrarilor si termenele de predare, pe suprafata solului, sub cota solului sau la înaltime, în orice anotimp,  în conditii meteorologice diverse,  fiind supusi unor riscuri variate de accidentare.
Lucrarile se executa pe baza unor proceduri stricte, respectându-se permanent indicatiile sefilor directi. 
Calitatea executiei decurge din respectarea riguroasa a tehnologiilor, muncitorii izolatori  având obligatia de a îndeplini pe tot parcursul activitatilor cerintele din proiectul de executie al lucrarii, precum si normativele tehnice în vigoare.
În functie de faza de lucru, si de tipul lucrarilor efectuate, izolatorii colaboreaza cu alte categorii de muncitori:  tinichigii industriali, zidari,  ipsosari,  electricieni, muncitori finisori,  instalatori sanitari, termici, de ventilatie etc.
Pentru necesitati curente de lucru, muncitorii izolatori monteaza si demonteaza schele si esafodaje cu înaltimi de maxim 4 m, care nu necesita autorizare speciala.
Pentru practicarea ocupatiei sunt necesare capacitati de rezistenta la efort, lucru în conditii de înaltime sau în spatii greu acesibile, de realizare a activitatilor în conditii procedurale stricte, cu autonomie restrânsa.
Atitudinile principale cerute la locul de munca sunt: disciplina, seriozitatea, preocuparea profesionala, responsabilitatea si atentia.

COMPETENTE PROFESIONALE

  1.  Asigurarea materialelor pentru lucrarile de izolati
  2. Pregatirea suprafetelor suport în vederea izolarii termice
  3. Realizarea izolatiilor termice la elementele de constructie si instalatii
  4. Executarea lucrarilor de protectie a izolatiilor termice
  5. Pregatirea elementelor suport pentru izolarea hidrofuga
  6. Realizarea izolatiilor hidrofuge
  7. Executarea lucrarilor de izolatii speciale
  8. Realizarea structurii de sustinere a tratamentelor acustice
  9. Executarea amenajarilor acustice
  10. Realizarea sistemului de sustinere a izolatiei fonice
  11. Izolarea fonica a elementelor de constructii si a instalatiilor tehnologice
  12. Montarea/demontarea schelelor si esafodajelor