Skip Navigation Links



Cursuri de calificare nivel 2/Curs Ospatar - Chelner
  1. OSPATAR (CHELNER) VANZATOR IN UNITATI DE ALIMENTATIE- Cod Nomenclator 5123.2.1

Descrierea ocupatiei

Chelnerul (ospatarul) asigura servirea consumatorilor cu produsele alimentare solicitate, intr-un local de alimentatie publica.

Serveste la cererea consumatorilor preparate culinare, bauturi si alte produse comestibile. Obiectivul minimal pe care-l urmareste este satisfacerea momentana a consumatorului, iar obiectivul maximal este sa-l convinga pe acesta ca, de fiecare data cand va reveni, va avea aceleasi satisfactii. Efectul astfel obtinut se va materializa in planul ridicat al incasarilor, in afluxul consumatorilor. Serviciul propriu-zis consta in primirea clientilor si stabilirea relatiei cu acestia (salutul, pronuntarea numelui clientului, daca este cunoscut, informarea lor sugestiva, verbala si prin lista).

In activitatea sa, chelnerul foloseste diverse materiale auxiliare: servet, blocnotes, creion, chibrit, carnet de plati, moneda divizionara, liste de preparate si bauturi, borderou de plati si bonuri de marcaj. Pentru serviciul propriu-zis sunt necesare: tacamuri, vesela, pahare, sticle, sifoane, platouri, clesti, masute pentru transportul preparatelor, masa de serviciu, mese pentru consumatori, scaune flori, servetele etc.

 

COMPETENTE PROFESIONALE

 

  • Comunicare si numeratie

  • Utilizarea calculatorului si prelucrarea informatiei

  • Comunicare in limba straina

  • Asigurarea calitatii

  • Dezvoltare personala

  • Igiena si securitatea muncii

  • Lucrul in echipa

  • Organizarea activitatii unitatilor de alimentatie si turism

  • Promovarea produselor si serviciilor

  • Psihologia consumatorului

  • Evidenta operativa

  • Servirea preparatelor

  • Servirea bauturilor

  • Alcatuirea meniurilor

  • Comportament profesional