Skip Navigation Links



Cursuri de calificare nivel 2/Curs Cofetar si Patiser
  1. COFETAR- PATISER- Cod Nomenclator 7412.2.1

Descrierea ocupatiei

Patiserul prepara in laborator sau in unitatile industrializate, produsele de patiserie in vederea comercializarii.

Dupã ce receptioneaza (cantitativ si calitativ) materiile prime si auxiliare, le depoziteaza si le conserva pâna la introducerea in fabricatie. Apoi sorteaza, curata, cerne si dozeaza materiile prime, dupa care urmeaza prepararea aluaturilor, cremelor si compozitiilor; dupa aceasta etapa, se trece la modelarea si coacerea preparatelor (foetaje), umplerea si asamblarea produselor de patiserie. Ultima parte a muncii patiserului consta in finisarea produselor, glasarea si decorarea lor.

Utilizeaza dispozitive de încalzire si coacere (cuptoare, etuve, boilere) masini de preparat si fabricat (malaxoare, laminor, dozatoare automate), echipamente frigorifice (frigidere, vitrine frigorifice, dulapuri si camere frigorifice) si alte ustensile cum ar fi: forme pentru decor, trusa de sprituit, diverse vase, site, unelte, dulapuri, cantare, cazane, tavi etc.

 

COMPETENTE PROFESIONALE

  • Comunicarea interactiva la locul de munca

  • Efectuarea muncii in echipa

  • Aplicarea normelor de protectie a mediului

  • Aplicarea normelor igienico-sanitare

  • Aplicarea NPM si NPSI

  • Asigurarea aprovizionarii cu materii prime si produse alimentare

  • Organizarea si intretinerea locului de munca

  • Planificarea activitatii proprii

  • Ambalarea si pregatirea pentru comercializare a produselor

  • Asigurarea calitatii produselor

  • Exploatarea echipamentelor pentru copt si racit

  • Exploatarea echipamentelor pentru pregatirea semifabricatelor de patiserie

  • Manipularea, conservarea si depozitarea materialelor si produselor alimentare

  • Prepararea produselor de patiserie / cofetarie

  • Prepararea semipreparatelor de patiserie

  • Realizarea decoratiunilor pentru produsele de cofetarie / patiserie

    Curs Cofetar si Patiser Cluj