Skip Navigation Links



  1. BUCATAR- Cod Nomenclator 5122.2.1

Descrierea ocupatiei

Bucatarul realizeaza preparate culinare dupa diferite retete care sa satisfaca exigentele consumatorilor. In acest scop, el se ocupa de pregatirea produselor alimentare pentru gatit. Masoara cantitatile necesare, le amesteca progresiv conform retetei, le pune la dospit, fermentat, copt sau fiert. Dupa ce preparatele culinare au fost pregatite, urmeaza impartirea lor in portii.

Bucatarul utilizeaza in activitatea sa diferite produse alimentare, unelte si masini cu ajutorul carora transforma alimentele in preparate culinare. Ca unelte si masini utilizate mai frecvent pot fi enumerate:

cutite, satarul, robotul de bucatarie, masini de curatat si de taiat zarzavat, masini de tocat, masini de amestecat, friteuza, cuptoare clasice sau cu microunde, agregate frigorifice.

 

COMPETENTE PROFESIONALE

 

  • Comunicare si numeratie

  • Utilizarea calculatorului si prelucrarea informatiei

  • Comunicare in limba straina

  • Asigurarea calitatii

  • Dezvoltare personala

  • Igiena si securitatea muncii

  • Lucrul in echipa

  • Organizarea activitatii unitatilor de alimentatie si turism

  • Promovarea produselor si serviciilor

  • Psihologia consumatorului

  • Evidenta operativa

  • Realizarea preparatelor culinare

  • Realizarea dietelor

  • Pregatirea preparatelor tip “catering” si “fast-food”

  • Estetica preparatelor culinare

Curs Bucatar Cluj