Patiser

Cod Nomenclator 7412.1.3

 

COMPETENTE PROFESIONALE

Patiserul prepara in laborator sau in unitatile industrializate, produsele de patiserie in vederea comercializarii. Dupa ce receptioneaza (cantitativ si calitativ) materiile prime si auxiliare, le depoziteaza si le conserva pana la introducerea in fabricatie. Apoi sorteaza, curata, cerne si dozeaza materiile prime, dupa care urmeaza prepararea aluaturilor, cremelor si compozitiilor; dupa aceasta etapa, se trece la modelarea si coacerea preparatelor (foetaje), umplerea si asamblarea produselor de patiserie. Ultima parte a muncii patiserului consta in finisarea produselor, glasarea si decorarea lor. 
Utilizeaza dispozitive de incalzire si coacere (cuptoare, etuve, boilere) masini de preparat si fabricat (malaxoare, laminor, dozatoare automate), echipamente frigorifice (frigidere, vitrine frigorifice, dulapuri si camere frigorifice) si alte ustensile cum ar fi: forme pentru decor, trusa de sprituit, diverse vase, site, unelte, dulapuri, cântare, cazane, tavi etc.

 

COMPETENTE PROFESIONALE 

  • Comunicare interactiva la locul de munca 
  • Efectuarea muncii in echipa
  • Aplicarea normelor de protectia mediului; 
  • Aplicarea normelor igienico- sanitare
  • Aplicarea NPM si NPSI
  • Asigurarea aprovizionarii cu materii prime si produse alimentare
  • Organizarea si intretinerea locului de munca
  • Planificarea activitatii proprii
  • Ambalarea si pregatirea pentru comercializare a produselor
  • Asigurarea calitatii produselor
  • Exploatarea echipamentelor pentru copt si racit
  • Exploatarea echipamentelor pentru pregatirea semifabricatelor de patiserie
  • Manipularea, conservarea si depozitarea materialelor si produselor alimentare
  • Prepararea produselor de patiserie
  • Prepararea semifabricatelor de patiserie.

Cursul de Cofetar este acreditat de Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), aflata in subordinea Ministerului Muncii, Familiei si Ministerului Educatiei Nationale. Certificatul de calificare in ocupatia de  Cofetar obtinut in urma absolvirii cursului este recunoscut in toata Uniunea Europeana.