Curs Cofetar

Cod Nomenclator  7412.1.2

 Cofetar

DESCRIEREA OCUPATIEI

Cofetarul accepta, verifica si depoziteaza ingredientele pentru prepararea dulciurilor si calculeaza consumul acestora în functie de gramaj. El face aluaturi, mixturi, cozonaci si creme, înghetata, produse semifinite si finite de cofetarie, proiecteaza si executa produse de cofetarie mai elaborate, sau vinde dulciuri clientilor. Se poate spune, deci, ca un cofetar este o persoana care prepara sau vinde produse de cofetarie. Se ocupa în principal cu prepararea produselor de cofetarie, realizarea decoratiunilor pentru produsele de cofetarie, ambalarea si pregatirea pentru comercializare a produselor, exploatarea echipamentelor pentru copt si racit, precum si cu asigurarea aprovizionarii cu materii prime si produse alimentare, manipularea, conservarea si depozitarea materialelor si produselor alimentare.

COMPETENTE PROFESIONALE

·         Aprovizionarea cu materii prime si produse alimentare

·         Aplicarea normelor igienico – sanitare

·         Aplicarea NPM, NPSI si de protectie a mediului

·         Ambalarea si pregatirea produselor pentru comercializare

·         Comunicarea interactiva la locul de munca

·         Planificarea activitatii proprii

·         Organizarea si intretinerea locului de munca

·         Asigurarea calitatii produselor

·         Exploatarea echipamentelor pentru copt si racit

·         Manipularea, conservarea si depozitarea materialelor si a produselor alimentare

·         Prepararea produselor de cofetarie

·         Realizarea decoratiunilor pentru produse de cofetarie

Tematica cursului

·         Realizarea igienizarii dupa normele igienico-sanitare in vigoare – mentinerea curateniei la locul de munca, utilizarea echipamentelor de protectie (sort, boneta, manusi, halat);

·         Norme de protectie a muncii si de prevenire si stingere a incendiilor – sesizarea situatiilor critice, proceduri de urgenta si de evacuare;

·         Comunicarea interactiva la locul de munca si cu clientii –  transmiterea corecta a informatiilor, notiuni de psihologia consumatorului;

·         Necesarul de materii prime si materiale – stabilirea furnizorilor, realizarea necesarului de ingrediente si ustensile in functie de retete si norme de consum, receptionarea si depozitarea materiilor prime si a materialelor;

·         Pregatirea conditiilor si a spatiilor de lucru – luminozitate, ventilatie, temperatura optime, ergonomia in laboratorul de cofetarie;

·         Prepararea produselor de cofetarie – prepararea de siropuri, glazuri, creme, compozitii si umpluturi, prepararea fondantului si a martipanului;

·         Realizarea decoratiunilor pentru produsele de cofetarie – ustensile specifice de finisare, tehnici de lucru, elemente de decor;

·         Monitorizarea functionarii echipamentelor de coacere si racire.